70. rođendan Klekovače na Klekovači

Prvog vikenda juna 48 planinara Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor su na planini Klekovača kod Drvara proslavili rođendan Društva u akciji pod nazivom “Rođendan Klekovače na Klekovači”. Naime, 6. juna 1953. godine osnovano je najstarije prijedorsko planinarsko društvo. Treću godinu za redom rođendan društva proslavljamo simbolično pohodeći planinu po kojoj smo dobili ime.

Klekovača je vrlo živopisna planina puna predivnih stjenskih oblika, amfitetara i litica. Na njoj se u jednom danu mogu osjetiti sva godišnja doba jer se nalazi u području gdje se susreću kontinentalna i mediteranska klima. To zna nekad zadavati muke planinarima ali u tome je upravo i čar da se mogu osjetiti razne karakteristike planine.

Planinari su se ispeli na vrh Mala Klekovača (1761 m) koji je za njih atraktivan i uvijek izazovan. Uslijedilo je fotografisanje sa zastavama Društva, obavezno igranje Kozaračkog kola i okrepa. Igranje Kozaračkog kola smo započeli tokom jednog noćnog uspona na Klekovaču i počeli smo to raditi na svakom vrhu na koji se uspnemo i tako sa sobom nositi obilježje kraja iz kojeg potičemo.

Sa Male Klekovače smo krenuli “Prijedorskim smjerom” koji je uvijek zanmljiv za prolazak. Posebno je bio zanimljiv onima koji su prvi put tu bili. Kiša i grmaljavina nisu dozvolili duže zadržavanje i osujetili su uspon na Veliku Klekovaču (1962 m). Krenuli smo ka njoj ali smo morali odustati negdje kod velikog amfiteatra.

U planinarskom domu “13 runolista” je nastavljeno druženje uz muziku, mezu i rođendanske torte. Igralo se, pjevalo i plesalo do kasnih predvečernjih sati. Noge sad nisu boljele jer su zabava i užitk na prvom mjestu. Loše vrijeme za planinare ne postoji jer je tu uvijek dobra zabava a pogotovo u ovom slučaju sa motivom obilježavanja 70 godina postojanja i rada Društva.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Mirjana Stegić, Sanja Topić, Milan Mrđa, Zoran Inđić, Draško Zgodić i Luka Ivanković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress