Podgrmečom Ćopićevim stazama

Pohod Ćopićevim stazama 02.07.2022.godine Grupa planinara PD „Klekovača“ u jutarnjim časovima vrelog subotnjeg dana krenula je u pohod podgrmečom „Ćopićevim stazama“ povodom dana borca.

Prema planiranom rasporedu stigli smo u selo Hašani, gdje su nas ispred spomen-škole „Branko Ćopić“ dočekali domaćini, predstavnici opština Krupa na Uni i Novog Grada. Domaćini su nam dobrodošlicu poželjeli toplim riječima i stihovima pjesme Branka Ćopića „Dnevnik đaka prvaka“ gdje smo se osvježili kafom i drugim napitcima. Dalje smo nastavili do rodne kuće Branka Ćopića i upoznali se sa sadržajem muzej sobe, upisali se u knjigu utisaka a potom nastavili dalje do čiča Tošinog mlina. Tu smo napravili kraći predah uz osjveženje u prijatno uređenoj okolini vodenice i neizostavno fotografisanje.

Marširanje je nastavljeno pod utiskom Ćopićevih pjesama, gdje nam se za trenutak vratila mašta iz đačkih dana u kojoj su se smjenjivale slike naše mladosti poistovjećujući se sa likom iz pjesama ovog velikana čime se potvrđuje veličina njegovih djela. Da nam marširanje dolinom Japre po vrelom danu ne bude naporno potrudili su se vrijedni domaćini koji su nas dočekali na punktovima sa pićem, voćem i poslasticama i naravno pričom o Ćopiću. I tako uz priču i ćaskanja napuštajući stazu kroz živopisne predjele stigosmo do magistralnog puta za Lušci Palanku odakle smo autobusom nastavili do memorijalne zone Korčanica gdje je upriličen obilazak spomen obilježja i održan čas istorije. Zatim su nas domaćini u prijatnoj hladovini obližnje šume počastili obilnim ručkom i raznim pićem gdje je nastavljeno druženje, pjesma i odmor.

Prema planiranom programu krenuli smo autobusom za Prijedor i završili ovaj pohod bogatiji za jedno prijatno i sadržajno druženje. Veliki pozdrav planinarima do sljedećeg druženja i narednih pohoda.

Tekst: Milan Milosavac – Učo

Fotografije: Sanja Topić i Radoslav Novaković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress