Seminar za vodiče na Kotlovači

Prvog decembarskog vikenda 2021. godine u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari je održan seminar za vodiče Planinarskog saveza Republike Srpske. Cilj ovog okupljanja je bio da se steknu nova znanja koja su potrebna za vođenje ljudi u prirodi ali i sistematišu postojeća. Vodiči u svom radu moraju redovno da obnavljaju svoje znanje što je uslov za obnavljanje licence za rad.

Seminaru je pristupilo 18 vodiča iz zapadnog dijela Republike Srpske. Oni su imali priliku da uvježbavaju tehniku abzajla (spuštanje užetom) i upotrebu opreme koja se koristi u ovoj tehnici. Zatim su slijedila predavanja iz prve pomoći sa praktičnim vježabama iz pregleda unesrećenog, reanimacije i povreda koštano-zglobnog sistema kao i predavanja iz infektivnih bolesti sa posebnim osvrtom na mišju groznicu i uticaj COVID-19 na planinarstvo.

Seminar je organizovala i vodila Služba vodiča PSRS sa svojim instruktorima a planinarski dom “Kotlovača” se sa svojom multifunkcionalnom salom pokazao kao odlično mjesto za organizovanje ovakvih vidova aktivnosti.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Dejan Škrebić, Igor Milošev i Ljubiša Aramanda

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress