Rođendan Klekovače na Klekovači

Jedno od najčešćih pitanja koje nam upućuju planinari jeste zašto se Planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora zove tako a ne po obližnjoj Kozari? Razlog tome je što je prije osnivanja našeg Društva u Banja Luci već postojalo Planinarsko društvo “Kozara” pa su se naši rodonačelnici odlučili da daju ime po najvišoj planini u Bosanskoj krajini – Klekovači.

Klekovača je planina koju često i rado pohodimo. Prije nekoliko godina smo započeli sa praksom koja polako ali sigurno prerasta u tradiciju a to je da obilježavamo Dan našeg Društva akcijom “Rođendan Klekovače na Klekovači”. 71. rođendan smo proslavili nekoliko dana ranije u nedjelju, 2. juna 2024. godine.

50 planinara našeg Društva je krenulo od serpentine prema Maloj Klekovači. Svaki stijenski oblik ove planine nas je po ko zna koji put ostavio zabezeknute i svaki put nam liči na nešto novo. Svima poznati slon je definitivno najfotografisaniji oblik a amfiteatar nezaobilazno mjesto posjete. Da ne bude samo puko hodanje malo se učilo o penjanju i načinu korištenja štapova u stijenama. 

Kada smo pristupili Maloj Klekovači (1761 m) počastila nas je lijepim pogledom na okolinu: na sjevernoj strani sa horizontom se stapala naša Kozara, na istoku se pružala Manjača, Čemernica i Lisina, na jugu su bili Cincar i Šator koji su dirali oblake a na zapadu Dinara a iza nje vijenac Velebita. Bio je to savršen prizor i savršeno mjesto za “branč” pa je meni iz ranaca bio iznešen na zajedničku trpezu. 

Manji dio ekipe je krenuo prema domu a drugi dio Prijedorskim smjerom pa grebenom prema Velikoj Klekovači. Staza grebenom prolazi zanimljivim područjima gdje se smjenjuju stijene, proplanci i naravno kleka a najljepši je svakako pogled na obe strane. 

Vijugavom stazom preko stijena izašli smo na Veliku Klekovaču (1962 m). Obzirom da je to najviša tačka na ovoj planini, uslijedilo je planinarsko krštenje pa čak i za one koje imaju veću visinu ali su prvi put na Klekovači a rođendan je ipak u pitanju. U savršenom danu bez velike vrućine i uz lagani povjetarac ovo je bilo idealno mjesto za kratku pauzu poslije lagane grebenske ture.

Do doma smo se spuštali kolskim putem što i nije bilo tako zanimljivo. A u domu je bilo puno zanimljivije. Naši drugari koji su ranije sišli sa Male Kleke su aranžirali mezu i ohladili piće koje je u čast rođendana za svoje članove pripremilo Društvo. Uz mezu, piće i čašicu razgovora uslijedilo je slavlje u prijatnoj atmosferi i druženju. Gdje bi rođendan prošao bez torte pa smo se na kraju zasladili sa njih tri.

Slavlje je bilo pravo i čak smo u autobuse uspjeli ući tren pred početak kiše. Slavljenički sretno, zar ne? Neka su nam sretne prve 71 godine!

Tekst: Marko Sarić;

Fotografije: Valentina Dešić, Bojan Jojić, Luka Ivanković, Miroslav Joksimović, Danijel Kusonjić, Miloš Okanović, Draško Zgodić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress